Oudere blogs

CONTACT

Praktijk Marieke
Vijverweg 4
Aduard

info@praktijkmarieke.com
06.30189089

Facebook: facebook.com/praktijkmariekewilschut

GRATIS E-BOEK

Klik hier voor het aanvragen van een gratis e-book

OVER PRAKTIJK MARIEKE

Praktijk Marieke is een handreiking voor jou. Met behulp van reiki en/of coaching help ik jou je balans te (her-)vinden en te groeien. Of om gewoon lekker te ontspannen. Ik werk zowel met kinderen als volwassenen.

 

Mensen

Deze keer aandacht voor een fenomeen waar je zeer veel mee in aanraking komt. De mens. Als je dit leest, ben je er zelf waarschijnlijk één. In onze maatschappij leren we een bepaald beeld over mensen, elders en in andere tijden leren ze weer een ander beeld. Welk beeld is waar? Bij deze enkele eigenschappen van de mens, die ik heb geobserveerd.

Op reis

Om maar met de kern te beginnen: de mens is altijd op reis. Een reis in het mens-zijn. Van zijn/haar geboorte tot de dood. (En daarna in andere vormen en weer als mens, om weer voor een ander soort reis te kiezen, maar daarover een andere keer meer…) Een van de beelden die is ontstaan is dat jonge mensen onwetend zijn en oudere het allemaal wel weten. Dit is fake news. Doordat we altijd op reis zijn, zijn we namelijk altijd in ontwikkeling.

School van het leven

Het zit zo: de Aarde biedt mensen onderweg een oneindige hoeveelheid ervaringen. Het is onmogelijk om ze allemaal in één leven te leren. Daarom ontvangt een mens een selectie ervaringen in diens leven. Daarbij komt dat zo’n ‘event’ op elk moment in het leven kan verschijnen. Zo kan het gebeuren dat een driejarige meer weet over het klimaat in Arizona (waar zij woont), dan een vijftigjarige, die net naar Arizona is verhuisd.

Minder en beter

Waarom is dat zinvol om te weten? Terug naar het beeld dat een bepaalde groep mensen alles weet en een andere groep weinig, of niets. Dat soort vaste denkbeelden heb je, behalve met leeftijden, in meer categorieën. Een dokter zou altijd meer weten over het lichaam dan een patiënt. Een guru weet meer over het leven dan zijn leerling. Een postbode is een minder capabel mens dan een manager van een bank. Met dit soort denkpatronen missen we twee prachtige delen van het mens-zijn.

Als gelijken delen

Het eerste is dat ieder mens ons kan verrijken op onze menselijke reis. Hoe vaak een kind niet mijn leraar is geweest… Kinderen kunnen bijvoorbeeld experts zijn in het leven in het moment. Een postbode kan een (aangeboren of door ervaring opgedane) mensenkennis hebben, waardoor zij precies kan benoemen waar jouw probleem zit. Misschien wel beter dan een psycholoog, die er wel voor gestuurd heeft, maar gewoon de levenservaring of het talent mist. Doordat iedereen slechts een deel van die ervaringen op aarde opdoet, worden deze ervaringen vollediger als ze onderling gedeeld worden. Verschillende perspectieven, aanvullingen… Door als gelijke met mensen, wie dan ook, te verbinden wordt jouw mensenreis rijker.

Altijd in ontwikkeling

Het tweede wat we missen met die vastgeroeste beter-minder-denkwijze, is dat de reizende mens altijd in ontwikkeling is. De ene keer zal iemand misschien heel boos reageren op jouw vraag of je voor hem mag bij de kassa. Je kunt dan denken: wat een chagrijnig mens. Maar het kan ook zijn dat diegene op een vervelend punt van zijn reis zit. Of dat hij over twee weken iets nieuws leert, waardoor hij compassievoller wordt. Stel dat je hem daarna weer bij de kassa treft en je vraagt wederom je vraag, dan reageert hij vriendelijk en empathisch. Je kunt dan denken: wat een aardig mens. En ook dat kan weer veranderen, naarmate zijn reis vordert.

Dynamisch en kleurrijk

Mensen zijn dus eeuwige reizigers op Aarde. Wat ik je wil laten zien, is dat vaste beelden en rollen van mensen niet echt bestaan. Het is een schijnveiligheid. Veiligheid, omdat het overlevingsdeel in jou graag vaste patronen heeft, want dan is het allemaal lekker voorspelbaar. Maar helaas pindakaas. Ieder mens kan op ieder moment anders zijn; iedere ontmoeting is als een nieuwe kennismaking. Bovendien is iemand de ene keer je leraar en de andere keer je leerling. Het leven tussen mensen is dynamisch en kleurrijk. Ieder moment biedt nieuwe mogelijkheden. Als je daarvoor open kunt staan, wordt jouw reis er één reis vol rijkdom. Met ieder moment nieuwe schatten om te vinden.

Kun je ondersteuning gebruiken op jouw reis? Of zie je dat je kind hier baat bij kan hebben? Mail of bel mij gerust voor meer informatie over wat ik voor je kan betekenen.