Oudere blogs

CONTACT

Praktijk Marieke
Vijverweg 4
Aduard

info@praktijkmarieke.com
06.30189089

Facebook: facebook.com/praktijkmariekewilschut

GRATIS E-BOEK

Klik hier voor het aanvragen van een gratis e-book

OVER PRAKTIJK MARIEKE

Praktijk Marieke is een handreiking voor jou. Met behulp van reiki en/of coaching help ik jou je balans te (her-)vinden en te groeien. Of om gewoon lekker te ontspannen. Ik werk zowel met kinderen als volwassenen.

 

De Feestdagen

Als ik ’s avonds met mijn hond door het dorp wandel, zie ik nu overal lichtjes in de duisternis. Stervormig, in slingers aan elkaar… Mensen die hun woonplek feestelijk aangekleed hebben. In deze tijd vieren we de geboorte van een man die verbinding maakte tussen mensen. Arm of rijk, van welke groepering ook, zijn oproep was die tot naastenliefde. We vieren dit bijvoorbeeld middels versiering, maaltijden, samenzijn, en/of cadeaus.

Zin in een feestje?

Juist die nadruk op gezelligheid en feestelijkheid kan sommigen echter negatief stemmen. Want wat als je geen contact meer hebt met je naasten? Of dat degene die het dichtstbij je stond is overleden? Het is alsof het gapende gat dat er al was nu opeens (met een sliert kerstverlichting) in de spotlights staat. Of als je door ziekte, je voorkeuren, of andere redenen, je geen feest kunt of wilt vieren. (Bijvoorbeeld door, ik noem maar wat, beperkende overheidsmaatregelen.) In je dagelijkse doen en laten heb je een weg gevonden zonder deze naasten, of zonder die drukte. Je hebt patronen ontwikkeld waardoor je leven op een andere manier vorm kreeg.

Doorbroken routine

De “feestdagen” echter, zijn uitzonderlijk. Ze komen alleen in deze tijd van het jaar voorbij en behoren dus niet tot die dagelijkse gang van zaken. Dat hebben we in dit tijdperk vooral te danken aan de commercie. Deze verhaalt in geuren en kleuren over hoe je het gezellig moet hebben- mèt veel mensen en veel materie. Als je daarin niet mee kunt of wilt gaan, ben je volgens dit commerciële plaatje minder geslaagd dan de rest van de maatschappij.

Christmas is all around

Er is geen ontkomen aan: kerstspecials op tv, kerstmuziek, versierde winkels…. Je kunt niet, als je dat zou willen, doen alsof het er nièt is. En toch is het er ook vaak niet. Wat steeds zo opvallend aanwezig is, is namelijk slechts een plaatje- niet de realiteit! Net zoals via beeldvorming door de media wordt bepaald welke kleding nu mooi is, zo wordt ook een beeld gecreëerd van hoe de feestdagen ‘moeten’ zijn.

Advies is all around

Dit te beseffen maakt dat je een keuze hebt om dit beeld aan te nemen of niet. Zie het als een advies. Een suggestie. De commercie, de media, zeggen: “kijk naar ons plaatje! Je kùnt met hysterisch lachende familieleden rond een rijkelijk bedekte feesttafel zitten, met een berg cadeaus onder de kerstboom.” “Dankjewel voor je suggestie”, kun je dan antwoorden. “Wat een leuk idee.” Of: “maar dat past niet bij mij/dat lukt mij nu niet. Ik kies een andere weg.”

En prikt zo door je heen

Het plaatje (en jouw keuze hieromtrent) kan echter ook pijn in jou aanraken. Die kinderen die aan tafel zitten in de kerstfilm, die heb jij tot je verdriet niet. Of je zou willen dat je zo’n prachtig diner kon klaarmaken, maar daar ben je gewoonweg te moe voor. In die zin kan die media-suggestie, het plaatje, jou ook wat over jezelf leren. Wat raakt het precies in jou? Wil je misschien dat anderen jou waardevol vinden en wil je dat bereiken via jouw feestmaal? Of voel je je diep van binnen eenzaam? Het is als een ontstoken wond die, doordat het plaatje erin prikt, open gaat. Zodat jij het kunt schoonmaken, waardoor het kan helen.

Feest voor jou

Hoe kun je, met deze gegevens, nu het beste de feestdagen door? Wat mij betreft is liefde het sleutelwoord. Simpel en moeilijk tegelijk. Ontsla jezelf van ‘moeten’. Sta het slechts toe als je een druk voelt, als je je verdrietig voelt, of in conflict over wat je nu moet doen. Helemaal in deze tijd waarin alles sowieso anders is. Wat jij voelt is puur en daarom goed. Hou van jezelf, met alles wat deze dagen oproepen in jou. Kijk ernaar als waren het kleine kinderen die je aandacht vragen. Luister naar wat ze vertellen en probeer ze te geven wat ze nodig hebben. Vergeef jezelf als je toch meegaat met iets wat niet bij je past. Vergeef jezelf als je het niet gezellig hebt. Gun jezelf wat jou blij maakt. Zie jezelf ook als een naaste, om je naastenliefde aan te schenken. Net zoals die man, wiens geboorte wij vieren, ons trachtte te leren.

Wil je ondersteuning in het vinden van jouw weg, of het helen van wonden die jouw aandacht vragen? Neem gerust contact met mij op, dan kunnen we het samen aanpakken. Voor nu fijne, liefdevolle ‘feestdagen’ gewenst!